Παιδιά Και Νηστεία

pedia-ke-nistia

 

Επ’ ευκαιρία της Σαρακοστής θέλω να μιλήσω μαζί σου για την νηστεία σε σχέση με τα παιδιά.
Τα αστροπελέκια ξεκίνησαν να νηστεύουν από πολύ μικρά, θα ήταν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.


Ήταν κάτι που ζήτησαν μόνα τους θέλοντας να μιμηθούν εμάς.

Από τότε, με την καθοδήγηση του πνευματικού μας συνέχισαν κάθε Σαρακοστή Χριστουγέννων, Πάσχα, Αγίων Αποστόλων και Δεκαπενταύγουστο να νηστεύουν.

Mε λίγα λόγια περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου νηστεύοντας,  αν υπολογίσεις στις νηστείες  τις Τετάρτες και τις Παρασκευές!

Δεν ανησύχησα ποτέ μη πάθουν κάτι γιατί δεν έτρωγαν γαλακτοκομικά, κρέας ή αυγά..

Γνώριζα και γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν  στο σχολείο και τις παρέες τους όταν τα άλλα παιδιά απολαμβάνουν δίπλα τους την λιχουδιά που εκείνα στερούνται..

Παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν παραπονέθηκαν και ποτέ δεν εξέφρασαν την επιθυμία να σταματήσουν και να μη νηστέψουν.. τονίζω ξανά πως δεν υποχρεώθηκαν από εμάς σε αυτή την επιλογή, ήταν καθαρά δική τους η απόφαση και η διατήρηση αυτής της «συνήθειας» πάλι δική τους παραμένει..

Κι εδώ θέλω να συζητήσουμε αυτό που ακούω να λέγεται κατά κόρον από τους περισσότερους.

«Είναι μικρά, ας μεγαλώσουν και ας διαλέξουν μόνα τους αν θέλουν να πηγαίνουν στην εκκλησία, να προσεύχονται ή να νηστεύουν».

Μα αγαπητέ μου ένα παιδί που δεν έχει πάει ποτέ στην εκκλησία, που δεν ξέρει τι σημαίνουν τα ιερά μυστήρια, που έχει άγνοια για την σημασία της νηστείας, της εξομολόγησης  ή της προσευχής γιατί να κάνει στην «τρελή» ηλικία της εφηβείας ή και αργότερα, αυτή την επιλογή;..

Πώς να επιλέξει κάτι που δεν γνωρίζει και που ποτέ δεν του δίδαξαν;

Κάτι που δεν συνηθίζεται – κακά τα ψέματα –  στο οικείο του περιβάλλον; ..  κάτι που συχνά ακούει να το ειρωνεύονται και να το διακωμωδούν σαν «οπισθοδρομικό;

 

koritsi-me-louloudia

 

Ελεύθερα να διαλέξουν είναι όλα όσα από μικρά διδάσκονται τον δρόμο και τον λόγο του Θεού.. που πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία, που νηστεύουν..

Αυτά τα παιδιά που γνωρίζουν και τις δυο πλευρές μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να συνεχίσουν την ίδια πορεία ή να φύγουν από αυτή.

Εκείνο που επίσης τονίζω πάντα στα παιδιά μου είναι πως νηστεία με παράλληλες άσχημες σκέψεις ή πράξεις δεν είναι νηστεία και καλύτερα να μη γίνεται..

Και πως η περίοδος της νηστείας εκτός από  άσκηση εγκράτειας είναι και ευκαιρία προσπάθειας να γίνουμε καλύτεροι, να στραφούμε μέσα μας, να ελεήσουμε, να βοηθήσουμε, να αγαπήσουμε τον διπλανό μας, να συγχωρέσουμε τον εχθρό μας!

Η Αλεξία έχει μια πολύ ωραία ανάρτηση για την συγνώμη πριν την νηστεία της Σαρακοστής, νομίζω πως πρέπει όλοι να την διαβάσουμε.

Ας  αφήσουμε λοιπόν τα παιδιά να γνωρίσουν τον Χριστό, να μάθουν την αγάπη, την ελεημοσύνη, την μετάνοια.. κι ας αποφασίσουν μεγαλώνοντας  αν θα παραμείνουν κάτω από την Σκέπη Του ή θα απομακρυνθούν από Αυτόν.

Καλή Σαρακοστή!

Written By
More from Tzina Varotsi

Camden Town, βόλτα στις αγορές του

Αν βρεθείς στο Λονδίνο και σου αρέσουν οι αγορές και τα παζάρια,...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *